Klass 8d´s hälsoblogg

Detta är klass 8d´s hälsoblogg. Det är meningen att ni här ska publicera era insändare i form av ett inlägg. Ange ert namn som etikett. När inlägget väl är publicerat så är det fritt fram att kommentera. Även era kommentarer undertecknar ni med ert namn.
Syftet med uppgiften är att ni ska få möjlighet att utveckla er förmåga att:
• använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet.
• använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

tisdag 10 januari 2012

Salt är en av de vanligaste kryddorna i världen och används extra mycket i Sverige. Hälsoexperter säger att man ska äta ungefär 1 tesked (~5-6g) salt om dagen som mest men vi i Sverige tar in ca 2 teskedar (~10-12g) om dagen vilket är dubbelt så mycket som hälsoexperterna föreslår. För mycket salt leder oftast till ökat blodtryck som i sig leder till ökad risk till att man drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna, höga salt nivåer kan också orsaka reumatism, värk i leder, hudutslag och många andra saker.


Väldigt ofta så innehåller färdiglagad mat som du köper i kyl- och frysdisken i affärer ungefär 1% salt vilket betyder att en portion på 400g innehåller 4g salt.


Några saker man kan göra för att minska sina salt intag är:

*Salta inte extra på maten

*Undvik färdiglagad mat

*Du kan byta ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt

*Smaksätt med färska örter eller örtkryddor


Folk borde därför dra ner på sina salt intag för att må bättre och leva längre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar