Klass 8d´s hälsoblogg

Detta är klass 8d´s hälsoblogg. Det är meningen att ni här ska publicera era insändare i form av ett inlägg. Ange ert namn som etikett. När inlägget väl är publicerat så är det fritt fram att kommentera. Även era kommentarer undertecknar ni med ert namn.
Syftet med uppgiften är att ni ska få möjlighet att utveckla er förmåga att:
• använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet.
• använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

tisdag 31 januari 2012

Socker eller sötningsmedel?

I olika varor och produkter har livsmedelsindustrin använt konstgjort (syntetiskt) socker för att minska på kalorierna i sina produkter sedan 80-talet. Det har påverkat folk till att köpa lightprodukter istället för varor med naturligt socker i. Efter olika reportage på tv och radio har det kommit fram att det syntetiska sockret är aspartam som inte enbart är bra för kroppen. Aspartam är otroligt sött, ca 100-200 gånger sötare än socker och därför behövs väldigt lite för att det ska smaka sött. Aspartam påverkar inte blodsockernivån och leder inte heller till fler hål i tänderna. Det har gjorts tester på djur där man har fått fram resultat att intag av sötningmedel kan ge ökad aptit och ökat sug efter både sötsaker och mat. Följden av det kan bli en risk för övervikt.

Nyligen så blev ett naturligt alternativ till socker godkänt inom EU. Det är ett  sötningsmedel som görs av en planta som heter Stevia och det kallas steviolglykosider. Personligen så anser jag att det känns bra att använda en produkt som är framställt av en växt som har odlas fram på naturlig väg och inte i ett laboratorium. Människokroppen mår nog bäst när vi äter mat som är i så naturlig form som möjligt.  Socker finns ju med som en naturlig del i det mesta som äter och det borde täcka in vårt sockerbehov.

1 kommentar:

  1. Jag har själv Stevia hemma i skåpet. Jag tycker inte att det kan ersätta sockersmaken, egentligen, men tycker att det duger som substitut eftersom det lär vara så mycket nyttigare. Dock är det så lätt att överdosera och då blir smaken bitter i stället och detta förstör smaken på maten. Jag sätter inga pengar på att Stevia blir en given succé. Men framtiden får utvisa. /Linda

    SvaraRadera